Dick Bruna maakt verkeerregels begrijpelijk voor peuters en kleuters
15 - 04 - 2020
en kom ik bij de zebra
dan blijf ik even staan
ik kijk naar links, ik kijk naar rechts
komen er autos’ aan?
(uit: stoeprand…stop!)
Wie anders dan Dick Bruna, de geestelijk vader van nijntje, kan op een eenvoudige manier peuters en kleuters met een aantal fundamentele verkeersregels kennis laten maken? Zijn herkenbare tekeningen en rijmpjes spreken kinderen en volwassen direct aan. Het voorleesboekje stoeprand…stop! is daarom ook het ideale uitgangspunt van het verkeersprogrogramma van Leer in het Verkeer gebleken.
Thema verkeer in een voorleesboekje
Het boekje stoeprand…stop! is goed te gebruiken als u jonge kinderen vanaf 2 jaar oud iets wil bijbrengen binnen het thema verkeer. Het leert kinderen veilig op de stoep te lopen, te stoppen bij een stoeprand, niet te hollen en bij het oversteken op het zebrapad goed naar links en rechts te kijken.
Persoonlijke betrokkenheid Dick Bruna
Dick Bruna (1927-2017) is persoonlijk bij de ontwikkeling van Leer in het Verkeer betrokken geweest. De hoofdpersoon Joep, uit het in 1988 verschenen boekje stoeprand…stop!, speelt in de speciaal voor het educatieve programma getekende illustraties ook een belangrijke rol.
Dick Bruna vond het belangrijk kinderen iets te leren. De bedenker van Leer in het Verkeer, Marcel Tjin, heeft het eerste lespakket persoonlijk aan Dick Bruna overhandigd in zijn atelier in Utrecht.
Thuis en op school verkeersregels oefenen
Het leesboekje stoeprand…stop! maakt deel uit van zowel het lespakket voor peuters als het verkeerslespakket voor kleuters.
Toen de scholen, in verband met de coronamaatregelen, in maart sloten en ouders thuis hun peuters en kleuters bezig moesten gaan houden hebben wij speciale verkeerspakketten voor thuis samengesteld. Het boekje stoeprand…stop! is standaard onderdeel van ieder van deze pakketten welke in onze webshop besteld kunnen worden.
Voorleestips voor ouders van peuters en kleuters
Behalve dat het voorlezen van het boekje stoeprand…stop! een rustmoment kan zijn tussen ouder en kind oefent je peuter of kleuter tijdens het voorlezen op haar of zijn kennis over het verkeer.
Tips die het leren van verkeerregels tijdens het voorlezen extra leuk maken:
- Laat het kind zelf eerst de voorkant van het boekje beschrijven. Wat zie je? Waar denk je dat het boekje over gaat?
- Het blijkt dat kinderen de rijmpjes van Dick Bruna snel uit hun hoofd leren. Laat je kind zelf het laatste rijmwoord invullen. Je zal merken hoe goed ze dat onthouden hebben!
- Stel vragen tijdens het voorlezen:
- Wat is een stoep? Mogen daar auto’s op? En brommers?
- Wat mag je doen op de stoep? Lopen? Hollen?
- Waarom mag je niet hollen op de stoep?
- Wat moet je doen bij de stoeprand?
- Wat doe ik bij het zebrapad?
- Links, rechts, links kijken oefenen.
- Moeten auto’s stoppen bij het zebrapad?
- Doen ze dat ook altijd?
- Waar mag je wél hollen en rennen?
- Doe tussendoor een spelletje. “Wie kent de meeste voertuigen?” Benoem om de beurt een voertuig. Misschien kunnen jullie samen ook bedenken welke geluiden bij de voertuigen horen?
Klaar met voorlezen? Zing en dans samen met jouw dreumes mee op het liedje stoeprand…stop! Klik hier voor de muziek en de tekst
Kent u hem nog, de serie van nijntje? Het boekje stoeprand...stop! sluit aan op het volgende filmpje uit deze bekende Dick Bruna kinderserie
Verkeer oefenen in de buitenlucht
Even lekker naar buiten met jonge kinderen is in deze rare tijden waarin het coronavirus ons zo beperkt is voor vele het hoogtepunt van de dag. Extra leuk om dan samen de verkeersregels uit het boekje stoeprand…stop! in de praktijk te oefenen!
Hoe lopen we op de stoep? Gaan we hollen of juist rustig wandelen? Op het grasveld daarna lekker uitrazen voelt daarna extra fijn!
Goed oefenen om links en recht en dan weer links te kijken bij het zebrapad is in dit heerlijke lenteweer ook een leerzaam en vooral prettig uitje in de buitenlucht!
Wilt u aan de slag met het boekje stoeprand...stop! of heeft u vragen over onze verkeerspakketten voor thuis of de verkeerslespakketten voor op school?
Bel dan met 070-3615935 of mail naar info@leerinhetverkeer.nl