Leer in het verkeer biedt kinderen meer veiligheid in het verkeer
De missie van Leer in het Verkeer is ambitieus. Wij willen dat kinderen veilig over straat kunnen om zo het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. Kinderen zijn speels en gaan vaak helemaal op in hun spel. Zij missen het vermogen om tegelijkertijd op het verkeer te letten. Dat maakt jonge kinderen dan ook een zeer kwetsbare groep in het verkeer.
Vast concept, andere invulling
Het concept van Leer in het Verkeer is duidelijk: de verkeersveiligheid voor jonge kinderen vergroten met behulp van Dick Bruna illustraties. Met een breed aanbod aan producten en diensten kunnen we totaalpakketten aanbieden. Past dit niet binnen het budget of de mogelijkheden? Dan maken we een plan op maat. Alles om kinderen veilig over straat te laten gaan.
Jong geleerd is oud gedaan
Wij geloven in ‘jong geleerd is oud gedaan’. Daarom zijn onze educatieve programma’s gericht op peuters en kleuters. Met de kleurrijke Dick Bruna figuren spreken we de doelgroep aan. Ook de buitenmaterialen zijn voorzien van de Dick Bruna afbeeldingen. En weet u wat zo mooi is? Dat deze tekeningen ook door andere verkeersdeelnemers in verband worden gebracht met kinderen. Zij passen bewust en onbewust hun verkeersgedrag aan, in positieve zin!
We kunnen het niet alleen
We zijn ambitieus, maar realiseren ons dat we het niet alleen kunnen. Om onze missie te laten slagen willen we veel samenwerken. Met scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gemeenten, ouders en andere belanghebbenden. Wie het initiatief ook neemt om contact met ons op te nemen: Leer in het Verkeer gaat voor de volle honderd procent. Samen zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid van kinderen.
We zitten niet stil
Wanneer we in een gemeente een verkeersplan hebben uitgevoerd, is het project niet ‘af’. Zo adviseren wij bijvoorbeeld om af en toe de verkeersborden en materialen te verwisselen, zodat weggebruikers scherp blijven. Het effect hiervan is met onderzoek bewezen. Op die manier zullen zij blijvend hun snelheid aanpassen rondom kinderrijke zones. Ook educatie is nooit ‘af’. Herhaling is de boodschap. Bovendien krijgen scholen en kinderdagverblijven jaarlijks nieuwe kinderen in de klas. Uiteraard zullen ook wij blijven inspelen op nieuwe (bewezen) ontwikkelingen om de verkeersveiligheid te vergroten.
De oprichter van Leer in het Verkeer is Marcel Tjin. Na jarenlange ervaring in de verkeersveiligheidsbranche is hij in 2008 begonnen als zelfstandig ondernemer, met steun van zijn uitgebreide netwerk aan mensen en organisaties die dagelijks bezig zijn Nederland verkeersveiliger te maken.
Marcel had op dat moment jonge kinderen (2 en 5 jaar) en realiseerde zich hoe kwetsbaar jonge kinderen zijn in het verkeer. Dankzij een idee van Olaf van der Beek, gemeenteambtenaar van Hoeksche Waard (voorheen Korendijk), werd Marcel geïnspireerd. Olaf heeft het boekje ‘stoeprand…stop!’ van Dick Bruna vele malen aan zijn kinderen voorgelezen. Hij kwam op het idee om de voorkant van het boekje af te beelden op een stoeptegel. Deze stoeptegel wilde Olaf graag plaatsen in de omgeving van de scholen binnen zijn gemeente.
Dat was de basis voor het idee om speelse verkeerseducatie aan te bieden voor jonge kinderen, gecombineerd met oefenen in de praktijk. Een nieuw concept was geboren: Leer in het Verkeer. De illustraties van Dick Bruna spreken jonge kinderen aan en het lukte Marcel om de licenties te verkrijgen voor de Dick Bruna tekeningen.
In de jaren daarna heeft Marcel samen met gespecialiseerde onderwijsinstellingen, een pedagogisch verantwoord lespakket ontwikkeld om peuters en kleuters spelenderwijs voor te bereiden op verkeersdeelname. Want ‘jong geleerd is oud gedaan’ geldt ook in het verkeer.
Persoonlijke betrokkenheid Dick Bruna
Dick Bruna (1927-2017) is persoonlijk bij de ontwikkeling van Leer in het Verkeer betrokken geweest. Hij heeft speciaal voor het educatieve programma nieuwe illustraties getekend. Dick Bruna vond het belangrijk kinderen iets te leren. Marcel heeft het eerste lespakket persoonlijk aan Dick Bruna overhandigd in zijn atelier in Utrecht.
Marcel Tjin: “Het was erg mooi om te zien hoe blij Dick Bruna was toen hij voor het eerst de lesmaterialen met zijn tekeningen zag.”