‘wij gaan weer naar school’ campagne van start in gemeente Harlingen

17 - 08 - 2020

Vanaf maandag 17 augustus starten de scholen in de regio Noord weer. Hét moment om extra aandacht te vragen voor schoolgaande kinderen in het verkeer. Na de zomervakantie is het voor veel kinderen weer even wennen tijdens de drukkere ochtenspits en dus zijn ze extra kwetsbaar in het verkeer. Het is daarom van groot belang dat weggebruikers allert zijn en extra goed opletten op lopende - en fietsende kinderen in het verkeer nu de scholen weer gestart zijn.

Ook de gemeente Harlingen vindt het belangrijk, bij de start van het schooljaar, extra aandacht aan verkeersveiligheid van schoolgaande kinderen te besteden. Daarom lanceerde zij de Dick Bruna campagne 'wij gaan weer naar school'. Alle scholen en kinderdagverblijven in Harlingen ontvingen de vrolijke en vooral opvallende Dick Bruna Beachflag die 14 dagen lang in de omgeving van de scholen zullen wapperen. 

Aantal verkeersslachtoffers na de zomervakantie hoger

De campagne richt zich op alle betrokkenen in het verkeer en maakt de weggebruikers erop attent dat er zich weer meer kinderen in het in het verkeer begeven. In de eerste maanden na de zomervakantie ligt het aantal verkeersslachtsoffers hoger dan in de rest van het jaar. Kinderen moeten na zes weken vakantie weer wennen aan de verkeersdrukte rond de school en onderweg naar school. Maar ook ouders, buurtbewoners en andere weggebruikers moeten zich weer instellen op de hectiek in het verkeer.

Dick Bruna afbeeldingen hebben positief effect op gedrag weggebruikers

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de tekeningen van Dick Bruna, de tekenaar van onder andere nijntje, een positief effect hebben op het gedrag van weggebruikers. Bij het zien van de tekeningen worden ze bewust en onbewust beinvloed en leggen ze de associatie met kinderen waardoor ze hun snelheid afnemen.

Lees hier het hele artikel in de Harlinger Courant.

(Foto: Joachim de Ruijter)