Pilot verkeersprogramma Peuters Den Haag

29 - 11 - 2021

Verkeersveilig gedrag kun je aanleren

Leren hoe je veilig aan het verkeer deelneemt, begint al op jonge leeftijd. Kinderen moeten weten hoe ze veilig een straat oversteken en hoe de verkeersregels werken. Peuters en kleuters pikken ongemerkt al veel op over verkeersregels en verkeersgedrag. Het is belangrijk dit te stimuleren. Omdat heel jonge kinderen nog niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen spelen ouders ook een belangrijke rol in de verkeersopvoeding van hun kind. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het leren van de verkeersregels. Leer in het Verkeer biedt een speciaal verkeerseducatie programma voor peuters en kleuters. Leren hoe je veilig aan het verkeer deelneemt, begint al op jonge leeftijd. Kinderen moeten weten hoe ze veilig een straat oversteken en hoe de verkeersregels werken. Peuters en kleuters pikken ongemerkt al veel op over verkeersregels en verkeersgedrag. Het is belangrijk dit te stimuleren. Omdat heel jonge kinderen nog niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen spelen ouders ook een belangrijke rol in de verkeersopvoeding van hun kind. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het leren van de verkeersregels. Leer in het Verkeer biedt een speciaal verkeerseducatie programma voor peuters en kleuters.

Educatieprogramma met Joep in de hoofdrol
Zo heeft Leer in het Verkeer in opdracht van de gemeente Den Haag een pilot georganiseerd en uitgevoerd bij een vijftal peuterspeelzalen. Voor deze jonge doelgroep staan de illustraties van Dick Bruna en de knuffel Joep centraal. Joep leert, net als kinderen, over het verkeer. Er wordt les gegeven met bijvoorbeeld een oefenstraat, rijmpjes, liedjes, tekeningen en activiteiten. Verkeersbewustwording wordt op die manier gestimuleerd door aan te sluiten op de belevingswereld van jonge kinderen.

In de eerste levensjaren leren kinderen ongemerkt heel veel. Kinderen die regelmatig met hun ouders het verkeer in gaan, plukken daar op latere leeftijd de vruchten van. Door het verkeersprogramma worden ook ouders gestimuleerd om met hun kinderen te oefenen met oversteken en fietsen in het verkeer.

Oversteekles met de Dick Bruna oefenstraat gemeente Den Haag
Voorlichtingsbijeenkomst voor de pedagogisch medewerkers/leidsters

Pilot bij peuterspeelzaal de Speelgaarde - Den Haag

Onlangs heeft peuterspeelzaal de Speelgaarde op de Beresteinlaan in Den Haag het verkeerseducatieprogramma van Leer in het Verkeer mogen gebruiken. De basis van het programma bestaat uit het Dick Bruna verkeerspakket. Hierin zitten alle materialen die kunnen worden gebruikt in de peutergroepen. Er is een voorlichtingsbijeenkomst voor de pedagogisch medewerkers georganiseerd over het toepassen van het verkeerspakket. Ook was er een informatieavond voor de ouders. Zij spelen immers een onmisbare rol bij de verkeersopvoeding van hun kind.

Oversteekles met de Dick Bruna oefenstraat
Op donderdag 2 december was de speelplaats van de Speelgaarde omgetoverd tot een echt verkeersplein. Verkeersleerkracht Viola heeft met de Dick Bruna oefenstraat les gegeven aan alle peuters. ‘Mag ik nog een keer!‘ was een veel gehoorde vraag tijdens de oversteekles. Ook kwam de loopfiets aan bod. In het programma zit de les ‘Fietsen met Joep’. De loopfiets is een fiets die kinderen op een veilige manier kennis laat maken met fietsen. Goed voor hun motoriek en zelfvertrouwen! 

Evaluatie pilot
De pedagogisch medewerkers en de ouders waren allen enthousiast over de pilot van Leer in het Verkeer bij de peuterspeelzalen. De evaluatie is nog in volle gang en zal binnenkort worden afgerond.
 

Oversteek- en fietsles met de Dick Bruna oefenstraat
Dick Bruna oefenstraat op het schoolplein
Oversteek- en fietsles met de Dick Bruna oefenstraat

Fotografie Joris den Blaauwen