Groesbeek heeft landelijke primeur eerste Dick Bruna attentiepalen

21 - 02 - 2014

Weggebruikers opvallend geattendeerd op veilig verkeer schoolomgeving

Op woensdag 26 februari 2014 om 9.00 uur onthult Theo Giesbers, loco-burgemeester en wethouder van Verkeer en Vervoer van de gemeente Groesbeek de eerste Dick Bruna attentiepalen aan de Cranenburgsestraat. Een groot aantal leerlingen van de scholen Jenaplan Christelijke Basisschool Adelbrecht-Windekind en SBO Carolusschool, hun ouders, leerkrachten en directies zijn aanwezig bij deze feestelijke gelegenheid. De attentiepalen dragen in hoge mate bij aan de verkeersveiligheid rond de scholen.Educatie Groesbeek staat bekend om zijn proactieve aanpak als het om verkeersveiligheid rond basisscholen gaat. De gemeente werkt daarbij nauw samen met de scholen. Kinderen leren via educatieve programma’s spelenderwijs omgaan met het thema verkeer. In 2012 werd een eerste stap gezet met introductie van de Dick Bruna leskisten uit het ‘Leer in het Verkeer’-project op alle basisscholen in de gemeente. De leskist is gebaseerd op de illustraties van de tekenaar Dick Bruna. De attentiepalen, die Groesbeek als eerste gemeente in Nederland plaatst, vormen een belangrijk volgende stap in het verbeteren van de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Het type materiaal zorgt ervoor dat weggebruikers meteen zien dat zij een schoolomgeving naderen. Zij worden erop geattendeerd hun rijgedrag aan te passen.

Veiligheid prioriteit De betrokken scholen zijn zeer gelukkig met de plaatsing van de attentiepalen. “De verkeersveiligheid is vanzelfsprekend prioriteit in een omgeving met zeer jonge scholieren,” aldus Lianne Hofmans van SBO Carolusschool, “Wat ons betreft is dit een fantastische oplossing. We zitten aan een doorgaande weg met druk verkeer, er wordt soms behoorlijk hard gereden. Kinderen zijn speels, een ongeluk zit in een klein hoekje.” Wat Hofmans aanspreekt aan de Dick Bruna attentiepalen is de herkenbaarheid.  “Kinderen vinden het leuk omdat ze de afbeeldingen goed kennen vanuit de leskist.” De kinderen zijn door hun leerkrachten al voorbereid op de naderende onthulling van de attentiepalen. “Ze vinden het hartstikke leuk en kijken ernaar uit!”

Rijgedrag Het pakket bestaat uit attentiepalen, beugels en paaltjes die de schoolzones accentueren. De opvallende attentiepalen zorgen direct voor een associatie met een schoolomgeving. De weggebruiker wordt  geprikkeld zijn of haar rijgedrag aan te passen. Daarnaast zorgen hekwerken voor een veilige afscheiding van de stoep en de straat. Deze afscheiding beschermt de kinderen tijdens hun spel tegen het plotseling oversteken van de weg. Marcel Tjin, initiatiefnemer van Leer in het Verkeer en leverancier van het schoolveiligheidspakket: “Uit onderzoek blijkt dat bij dit soort toepassingen de snelheid afneemt en er minder klachten binnenkomen over gevaarlijke situaties. De combinatie van de rustige basiskleuren en de herkenbare illustraties van Dick Bruna zorgen ervoor dat het geheel opvalt en een positief effect heeft op het gedrag van de weggebruiker.”

Weggebruikers opvallend geattendeerd op veilig verkeer schoolomgeving

Op woensdag 26 februari 2014 om 9.00 uur onthult Theo Giesbers, loco-burgemeester en wethouder van Verkeer en Vervoer van de gemeente Groesbeek de eerste Dick Bruna attentiepalen aan de Cranenburgsestraat. Een groot aantal leerlingen van de scholen Jenaplan Christelijke Basisschool Adelbrecht-Windekind en SBO Carolusschool, hun ouders, leerkrachten en directies zijn aanwezig bij deze feestelijke gelegenheid. De attentiepalen dragen in hoge mate bij aan de verkeersveiligheid rond de scholen.

Educatie
Groesbeek staat bekend om zijn proactieve aanpak als het om verkeersveiligheid rond basisscholen gaat. De gemeente werkt daarbij nauw samen met de scholen. Kinderen leren via educatieve programma’s spelenderwijs omgaan met het thema verkeer. In 2012 werd een eerste stap gezet met introductie van de Dick Bruna leskisten uit het ‘Leer in het Verkeer’-project op alle basisscholen in de gemeente. De leskist is gebaseerd op de illustraties van de tekenaar Dick Bruna. De attentiepalen, die Groesbeek als eerste gemeente in Nederland plaatst, vormen een belangrijk volgende stap in het verbeteren van de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Het type materiaal zorgt ervoor dat weggebruikers meteen zien dat zij een schoolomgeving naderen. Zij worden erop geattendeerd hun rijgedrag aan te passen.

Veiligheid prioriteit
De betrokken scholen zijn zeer gelukkig met de plaatsing van de attentiepalen. “De verkeersveiligheid is vanzelfsprekend prioriteit in een omgeving met zeer jonge scholieren,” aldus Lianne Hofmans van SBO Carolusschool, “Wat ons betreft is dit een fantastische oplossing. We zitten aan een doorgaande weg met druk verkeer, er wordt soms behoorlijk hard gereden. Kinderen zijn speels, een ongeluk zit in een klein hoekje.” Wat Hofmans aanspreekt aan de Dick Bruna attentiepalen is de herkenbaarheid.  “Kinderen vinden het leuk omdat ze de afbeeldingen goed kennen vanuit de leskist.” De kinderen zijn door hun leerkrachten al voorbereid op de naderende onthulling van de attentiepalen. “Ze vinden het hartstikke leuk en kijken ernaar uit!”

Rijgedrag
Het pakket bestaat uit attentiepalen, beugels en paaltjes die de schoolzones accentueren. De opvallende attentiepalen zorgen direct voor een associatie met een schoolomgeving. De weggebruiker wordt  geprikkeld zijn of haar rijgedrag aan te passen. Daarnaast zorgen hekwerken voor een veilige afscheiding van de stoep en de straat. Deze afscheiding beschermt de kinderen tijdens hun spel tegen het plotseling oversteken van de weg. Marcel Tjin, initiatiefnemer van Leer in het Verkeer en leverancier van het schoolveiligheidspakket: “Uit onderzoek blijkt dat bij dit soort toepassingen de snelheid afneemt en er minder klachten binnenkomen over gevaarlijke situaties. De combinatie van de rustige basiskleuren en de herkenbare illustraties van Dick Bruna zorgen ervoor dat het geheel opvalt en een positief effect heeft op het gedrag van de weggebruiker.”