Campagne ‘wij gaan weer naar school’ draagt bij aan meer verkeersveiligheid rondom scholen

07 - 10 - 2019

Samen met tientallen gemeenten in Nederland werd ook dit jaar bij de start van het schooljaar de Dick Bruna campagne ‘wij gaan weer naar school’ uitgerold. Met de inzet van opvallende en herkenbare posters worden weggebruikers gewezen op extra schoolgaande kinderen in het verkeer. Wij werken dagelijks aan meer aandacht voor de verkeersveiligheid van kinderen rondom scholen en roepen daarom nu al op de campagne ‘wij gaan weer naar school’ op tijd in uw agenda te zetten voor het begin van het volgende schooljaar.

Meer verkeersslachtoffers na de zomervakantie

Helaas vallen er na de zomervakantie aanzienlijk meer verkeerslachtoffers onder scholieren. Onwennigheid van kinderen, die soms voor het eerst samen met hun ouders de weg van school naar huis nemen, vraagt om extra allerthied bij de overige weggebruikers. Ook voor de automobilisten is het na een periode van relatieve rust op de weg weer wennen met zoveel kinderen die aan het verkeer deelnemen. Het is dus ieder jaar van levensbelang automobilisten te blijven wijze op de extra stroom van kinderen in het verkeer na de vakantie!

Campagne wij gaan weer naar school dick bruna nijntje posters op straat aan begin van schooljaar start opletten op kinderen die fietsen en lopen naar school verkeersveiligheid rondom scholen in schoolzones voorkomen ongelukken fietsende kleuters peuters

Joep, het vriendje van nijntje, maakt automobilisten bewust van hun rijgedrag

Wie nijntje kent, kent Dick Bruna. De tekenaar van dit wereldberoemde konijn creëerde ruim 10 jaar geleden speciaal voor ons verkeersprogramma, afbeeldingen met het thema verkeer met Joep in de hoofdrol. Met behulp van Joep wordt in het voorleesboekje ‘stoeprand…stop!’ op een speelse wijze aan kleuters en peuters verschillende verkeersregels uitgelegd.

Joep is de hoofdpersoon in het gehele verkeersprogramma en dus ook op de campagneposters van ‘wij gaan weer naar school’. Automobilisten associëren nijntje en andere Dick Bruna afbeeldingen met kinderen en zullen daarom automatisch hun rijgedrag aanpassen. Deze vorm van positieve verleiding om het gedrag aan te passen wordt ook wel nudging genoemd en is de basis van het verkeersprogramma Leer in het Verkeer.

Knuffel Dick Bruna Joep vriendje van nijntje pluche pop voor kleuter en peuter verkeerseducatie verkeersles voor groep 1 en 2 in het verkeer verkeersveiligheid verkeersouder ideaal cadeau educatief kleine kinderen
Campagne wij gaan weer naar school dick bruna nijntje posters op straat aan begin van schooljaar start opletten op kinderen die fietsen en lopen naar school verkeersveiligheid rondom scholen in schoolzones voorkomen ongelukken fietsende kleuters peuters

Dick Bruna herkent iedereen. Zowel jong als oud

De campagne ‘wij gaan weer naar school’ spreekt iedereen aan want want iedereen herkent illustraties van Dick Bruna. Peuters en kleuters zullen de vrolijke tekeningen van Dick Bruna herkennen van de voorleesboekjes waar veel kinderen groot mee zijn geworden. Ook tieners en volwassen begrijpen meteen wat er bedoeld wordt met de opvallende posters. Om die reden is de campagne ‘wij gaan weer naar school’ bedoeld voor iedereen. Wij pleiten er dan ook voor dat de uiting zoveel mogelijk wordt ingezet rondom scholen en peuterspeelzalen. 

Opvallende gele campagne materialen

De campagne ‘wij gaan weer naar school’ valt op! De gele posters met herkenbare Dick Bruna afbeeldingen worden prominent opgesteld langs doorgaande wegen, woonwijken en routes die ouders met hun kinderen nemen als ze onderweg van- en naar school gaan.
In overleg met de gemeente kan gekozen worden voor verschillende campagnematerialen zoals posters in frames, bilboards en busstickers. Voor scholen is de opvallende ‘wij gaan weer naar school’ beachflag beschikbaar.

Posters

U kent ze wel, de lijsten die langs wegen hangen waar op verschillende reclames en oproepen in zijn te zien. Juist als de posters in deze borden regelmatig worden gewisseld zullen ze meer opvallen. De losse driehoeksborden, frames voor A0 posters en de zogenaamde 2-sign borden zullen in overleg met de gemeenten en de plaatselijke concessiehouders voor een periode van, bij voorkeur, drie weken worden ingezet. 

Trotters / Bilboards

Een ideaal middel om aandacht te vragen voor de campagne ‘wij gaan weer naar school’ is de zogenaamde trotter. Via deze op hoogte verstelbare reclamezuil kunnen automobilisten aan twee kanten van het billboard attent gemaakt worden op de boodschap dat er weer schoolgaande kinderen aan het verkeer deelnemen.
Trotters zijn op vrijwel ieder oppervlak te plaatsen en worden niet in de grond verankerd, waardoor er geen rekening gehouden hoeft te worden met ondergrondse kabels en leidingen.

Busstickers

Bussen zijn opvallend aanwezig in het straatbeeld, ze rijden rond waardoor weggebuikers op verschillende momenten en op verschillende plekken in contact komen met de campagneboodschap. Een stad of streekbus maakt bovendien vaak haar route op wegen rondom scholen. De Dick Bruna bussticker met de bekende campagne slogan zal daarom vele fietsers, automobilisten, voetgangers opvallen en ze op een positieve manier wijzen op hun gedrag in het verkeer. 

Beahflag

Ook scholen kunnen hun steentje bijdragen aan de aandacht voor de extra drukte op straat bij de start van het schooljaar. De Dick Bruna ‘wij gaan weer naar school’ beachflag is een praktische en betaalbare manier ouders en andere weggebruikers in de schoolomgeving attent te maken dat ze extra voorzichtig zijn in het verkeer. Veel gemeentes kiezen er voor scholen een beachflag cadeau te doen. Een mooie manier om aan te geven dat verkeersveiligheid hoog op hun agenda staat. Mocht uw gemeente nog niet zover zijn, dan kan de beachflag ook door de school zelf worden besteld. Het grote voordeel van de beachflag is dat hij eenvoudig is neer te zetten en in een praktisch tas wordt geleverd.  Hij kan dus netjes worden opgeborgen en ieder begin van het schooljaar opnieuw tevoorschijn worden gehaald.

Campagne wij gaan weer naar school dick bruna nijntje posters op straat aan begin van schooljaar start opletten op kinderen die fietsen en lopen naar school verkeersveiligheid rondom scholen in schoolzones voorkomen ongelukken fietsende kleuters peuters
Campagne wij gaan weer naar school dick bruna Nijntje trotter bilboard reclamezuil begin schooljaar start opletten kinderen die fietsen en lopen naar school verkeersveiligheid rondom scholen in schoolzones voorkomen ongelukken fietsende kleuters peuters
Campagne wij gaan weer naar school dick bruna nijntje bussticker busreclame begin van schooljaar start opletten op kinderen die fietsen en lopen naar school verkeersveiligheid rondom scholen in schoolzones voorkomen ongelukken fietsende kleuters peuters
Campagne wij gaan weer naar school dick bruna nijntje beachflag strandvlag vlag begin schooljaar start opletten op kinderen die fietsen en lopen naar school verkeersveiligheid rondom scholen in schoolzones voorkomen ongelukken fietsende kleuters peuters

Campagneduur

Voor de looptijd van de campagne adviseren wij een periode van 2 tot 3 weken aan te houden. Te beginnen een week voor de start van de scholen.
Weggebruikers worden zo op tijd bewust gemaakt van schoolgaande kinderen na een lange vakantie.
Wij adviseren de volgende periodes in 2020 voor de inzet van de campagne ‘wij gaan weer naar school': 

Regio Zuid: tussen 12 augustus t/m 30 augustus
Regio Noord: tussen 19 augustus t/m 6 september
Regio Midden: tussen 26 augustus t/m 13 september

Ouderbetrokkenheid en de 5 verkeerstips

Het succes van de campagne hangt af van de bereidwilligheid van de verschillende partijen om het aantal verkeersslachtoffers aan het begin van het schooljaar terug te dringen. Zowel scholen, gemeentes en vooral ook ouders spelen hierbij een belangrijke rol.

Speciaal voor ouders is er een flyer samengesteld met daarin 5 verkeerstips. 
Scholen kunnen de flyer met verkeerstips aan het begin van het schooljaar digitaal rondsturen aan ouders en zo het onderwerp verkeer ook bij hen extra onder de aandacht brengen. Dowload hier de verkeerstips voor ouders met jonge kinderen

Wij nemen alle zorg uit handen en organiseren de uitrol van de campagne in uw gemeente

Gemeenten en scholen kunnen beslissen deel te nemen aan deze campagne en gebruik te maken van de bijbehorende materialen. Leer in het Verkeer neemt de volledige uitvoering op zich. Gemeenten en scholen hebben hier geen omkijken naar. In overleg worden de attentiematerialen door ons langs de gewenste route geplaatst en een aantal weken later weer verwijderd.

Ziet u de campagne ‘wij gaan weer naar school’ volgende jaar graag terug in uw gemeente? Bent u benieuwd naar de kosten of heeft u andere vragen?
Bel of mail gerust! Wij zijn bereikbaar op 070-3615935 of per mail op info@leerinhetverkeer.nl