Integrale aanpak is de sleutel tot een verkeersveilige gemeente

Onderzoek bevestigt positief effect Dick Bruna borden

De jarenlange ervaring van Leer in het Verkeer zorgt ervoor dat wij duidelijk voor ogen hebben wat het effect is van de integrale aanpak die wij aanbieden. Dit effect kunnen wij tevens onderbouwen met diverse onderzoeken. Eén van deze onderzoeken is ‘Nudging van rijsnelheid via Dick Bruna-borden: een veldexperiment’, uitgevoerd door SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) in opdracht van Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het onderzoek zoemt in op onderbewuste keuzes van automobilisten in reactie op de vrolijke Dick Bruna-borden. Volgens het rapport hebben de borden van Leer in het Verkeer positieve invloed op het rijgedrag van weggebruikers met als kanttekening dat de impact aanzienlijk groter is wanneer de borden regelmatig verwisseld worden. De hersenen worden onbewust geprikkeld en maken de associatie met kinderen. In reactie hierop minderen weggebruikers hun snelheid. Het resultaat: een veiligere school- en woonomgeving!

Om de directe omgeving van een school verkeersveiliger te maken, kiezen steeds meer gemeenten voor een ‘schoolzone’: een opvallende en herkenbare weginrichting die direct duidelijk maakt dat er een school staat. Het Kennisnetwerk SPV gaat in een factsheet dieper in op de effectiviteit van schoolzones.

Grootste effect dankzij integratie verkeerseducatie en inrichting schoolomgeving

De onderzoeken zijn met name gericht op het gedrag van de weggebruiker naar aanleiding van de Dick Bruna - verkeersveiligheidsproducten. Leer in het Verkeer benadrukt dat niet alleen de inrichting van de schoolomgeving bijdraagt aan de veiligheid van kinderen, maar uiteraard ook het verkeerseducatieprogramma. Deze is zorgvuldig door ons ontwikkeld in samenwerking met scholen en pedagogen. Door scholen en ouders actief te betrekken bij verkeerseducatie aan jonge kinderen, komt het doel van minder verkeersslachtoffers een heel stuk dichterbij. Ook dit feit is onderbouwd met diverse onderzoeken die u hieronder kunt downloaden.

Het complete programma van Leer in het Verkeer draagt aanzienlijk bij aan de verkeersveiligheid in uw gemeente. Mocht u naar aanleiding van de onderzoeken vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Ook hebben wij een overzicht samengesteld met antwoorden op veel gestelde vragen.

In samenwerking met diverse grote en kleinere gemeenten hebben wij reeds succesvolle projecten neergezet. Bijvoorbeeld in de gemeenten Houten, Brummen, Alphen a/d Rijn en Rijswijk.